pms چیست؟
به مجموعه علائم جسمی و خلقی که قبل از قاعدگی خانمها اتفاق میافتد، سندروم پیش از قاعدگی ( Premenstrual syndrome) میگویند.
PMS در حدود ۷۵ درصد از خانمها به صورت خفیف اتفاق میافتد که طبیعی است اما اگر علائم شدید و آزار دهنده باشند، ممکن است به کمک پزشک نیاز باشد.
دلایل پی ام اس:
بافتهای درون بدن به سطح هورمونهایی که در طول چرخه قاعدگی یک زن تغییر میکنند حساس هستند. مطالعات نشان میدهند که بالا و پایین رفتن سطوح هورمونها (به عنوان مثال استروژن و پروژسترون) ممکن است روی مواد شیمیایی مغز هم اثر بگذارد. از جمله مادهای به نام سروتونین که بر روحیه تأثیر میگذارد.
علائم پی ام اس :
PMS علاوه بر تغییر خلق علائم دیگری هم دارد که شایعترین آنها عبارتاند از:
- خستگی
- نفخ شکم
- تحریک پذیری
- اضطراب
- افسردگی
سایر علائم شامل موارد زیر میشود:
- احساس ناراحتی، ناامیدی یا بی ارزش بودن
- حالات متغیر با گریه کردن زیاد
- بی حالی یا کمبود انرژی
- احساس فشار بیش از حد یا از کنترل خارج شدن
- کاهش علاقه به فعالیتهای معمول
- تحریک پذیری، خشم و درگیری با خانواده، همکاران یا دوستان
- افزایش اشتها، خوردن بیش از همیشه و میل شدید به بعضی از غذا
- مشکل در تمرکز
- خوابیدن زیاد یا مشکل خوابیدن
- تورم یا حساس شدن سینهها
- سردرد، درد مفاصل یا عضلات
- افزایش وزن
اگر علائم شدید باشد ممکن است خانمها سرکار، در مدرسه یا در جمع خانواده و دوستان مشکل پیدا کنند.
مشکلات دیگری هم هستند که علائمی مشابه علائم پی ام اس دارند ولی درمان آنها با درمان PMS متفاوت است. دقت کنید که علائم PMS فقط ۱ تا ۲ هفته قبل از شروع پریود اتفاق می افتد، با شروع قاعدگی کاملاً از بین میرود و هم بر بدن و هم بر خلق تأثیر میگذارد. در یک سیکل قاعدگی ۲۸ روزه، از روز ۴ام تا ۱۲ام سیکل، هیچ کدام از علائم پی ام اس وجود ندارند.
مثلاً خانمهای دچار افسردگی زمینهای معمولاً بعد از پریودی احساس بهتری دارند اما علائم آنها به طور کامل برطرف نمیشود. در صورتی که در PMS بعد از شروع عادت ماهیانه علائم به طور کامل از بین میروند. بعضی از خانمها هم فکر میکنند PMS دارند در صورتی که در واقع مشکل افسردگی یا اضطراب دارند.
بیماریهای دیگری هم هستند که قبل یا در طول عادت ماهانه شدیدتر میشوند. مثل میگرن و سندروم رودهی تحریک پذیر
کارهایی که میتوانید انجام دهید تا احساس بهتری داشته باشید:
- به طور منظم ورزش کنید. ورزش منظم کمک میکند که احساس استرس، تنش، ناراحتی و نگرانی کمتری داشته باشید.
- راهی برای آرام شدن خودتان پیدا کنید. مثلاً میتوانید یوگا یا مدیتیشن را امتحان کنید.
- از مصرف غذاهای پرنمک و وعدههای غذایی سنگین خودداری کنید.
- برای کاهش درد (مثلاً سردرد) میتوانید از مسکنهایی مثل ایبوپروفن یا ناپروکسن استفاده کنید.
- از مکمل های کاهش دهنده ی علائم پی ام اس مثل ویتامین ب ۶ ، کلسیم، منیزیوم ، ویتامین ای،گیاه پنج انگشت یا ویتاگنوس استفاده کنید.در مقاله ی بعد راجع به این مکمل ها به صورت کامل توضیح میدهیم.
درصورتیکه راهکارهای بالا برای کاهش علائم شما کافی نبودند، میتوانید به پزشک مراجعه کنید تا داروهای دیگری برای شما تجویز کند.
با وجود اینکه PMS ممکن است در بعضی افراد بسیار آزار دهنده باشد اما یکی از نشانه های تخمک گذاری و سلامتی خانم ها است.راهکار های مختلفی برای کاهش علائم این دوران وجود دارد مثل ورزش،مدیتیشن،رژیم غذایی سالم و مصرف مکمل های مناسب برای پی ام اس.البته اگر داروی دیگری مصرف میکنید یا بیماری زمینه ای دیگری دارید قبل از مصرف مکمل ها و داروهای گیاهی با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید.