کیست پستان:
۵۰ درصد از خانم ها ممکن است در نقطه ای از زندگی خود یک توده ای در پستان خود تجربه کنند که با سرطان سینه متفاوت است. حدود یک چهارم از این توده ها کیست هستند.
کیست های سینه کیسه های پر از مایعی در پستان هستند.ممکن است یک یا چند تا از این کیست ها در پستان وجود داشته باشد.کیست سینه معمولا مانند یک دانهی انگور یا بادکنک پر از آب احساس میشود.
کیست پستان در خانم ها در هر سنی میتواند دیده شود، اما در سن ۳۵ تا ۵۰ سالگی شایع تر است. همچنین در خانم های یائسه که داروهای هورمونی مصرف میکنند نیز ممکن است دیده شود.
دلیل ایجاد کیست سینه:
کیست های سینه در نتیجه ی تجمع مایع در غدد پستان ها ایجاد میشوند.
علت ایجاد کیست سینه هنوز به طور دقیق مشخص نیست. ممکن است در نتیجه ی تغییرات هورمونی سیکل های قاعدگی ایجاد شوند.
علائم کیست سینه:
کیست سینه ممکن است در یک یا هردو پستان پیدا شود.علائم آن شامل موارد زیر است:
- یک توده ی گرد یا بیضی نرم و قابل جابجایی.این توده ممکن است سطح صافی داشته باشد که معمولا،و نه همیشه،نشان دهنده ی خوش خیم بودن آن است.
- ترشح از نوک پستان که میتواند شفاف،زرد یا قهوه ای تیره باشد.
- درد یا حساس شدن پستان در ناحیه ی توده
- افزایش در اندازه ی توده و حساس شدن پستان درست قبل از قاعدگی
- کاهش در اندازه ی توده و برطرف شدن علائم بعد از قاعدگی
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر در پستان خود توده ای احساس کردید که از بین نمیرود،بزرگ تر میشود یا بعد یک یا دو سیکل قاعدگی هنوز وجود دارد سریعا به پزشک مراجعه کنید.همچنین در صورت تغییرات جدید در پوست یک یا هر دو پستان به پزشک مراجعه کنید.
تشخیص کیست سینه:
بعد از مراجعه به پزشک، پزشک با معاینه سینه به دنبال هر ناهنجاری دیگر در پستان میگردد. البته پزشک با معاینه ی فیزیکی به تنهایی نمیتواند تشخیص دهد که آیا توده ی درون پستان فقط یک کیست بی خطر است یا خیر؛ بنابراین تست های دیگر مانند ماموگرافی یا سونوگرافی نیز ممکن است لازم باشند.
معمولا تشخیص کیست سینه با معاینه ی پستان و تست های تصویربرداری مثل سونوگرافی با ماموگرافی انجام میشود.
درمان کیست سینه:
برای کیست های ساده (کیست های مایع که هیچ علامتی ایجاد نمیکنند و با آزمایشات و معاینات لازم بررسی شده اند.) درمان خاصی لازم نیست.بسیاری از کیست ها بدون هیچعلامتی ناپدید میشوند.اگر کیست باقی ماند,سفت تر شد یا روی پوست روی کیست تغییراتی ایجاد شد دوباره به پزشک مراجعه کنید.حتما هر تغییری در پستان ها را به پزشک خود اطلاع دهید.
مصرف ویتامین ای و روغن گل مغربی و کاهش مصرف کافئین ممکن است موجب کاهش علائم کیست سینه شود.البته هنوز مطالعات کافی در این زمینه وجود ندارد.
درباره ی مصرف هرگونه ویتامین،داروی گیاهی یا سایر مکمل های غذایی با پزشک خود مشورت کنید.
آیا کیست سینه احتمال سرطان پستان را افزایش میدهد؟
داشتن کیست پستان احتمال سرطان پستان را افزایش نمیدهد اما ممکن است پیدا کردن توده های جدید یا سایر تغییراتی که نیاز به بررسی توسط پزشک دارند را سختتر کند.در حالت طبیعی، سینه ی شما زمان قاعدگی قاعدگی ممکن است متورم و دردناک شود. پس مهم است که با احساسی سینه های خود در طول چرخه قاعدگی ایجاد میکنند آشنا باشید تا بدانید آیا چیزی تغییر کرده است یا خیر.
کیست سینه کیسه ی پر از مایعی است که ممکن است در پستان خانم ها ایجاد شود.در صورت احساس هر توده ای در پستان باید فورا به پزشک مراجعه کنید.کیست های سینه درمانی لازم ندارند مگر اینکه کیست بزرگ و دردناک یا ناراحت کننده باشد.در این موارد تجویز دارو توسط پزشک یا خالی کردن مایع از کیست توسط پزشک میتواند علائم را کاهش دهد.