آکنه چیست؟
روی پوست شما منافذی وجود دارد که ممکن است توسط چربی، باکتریها، سلولهای مردهی پوست و آلودگی مسدود شوند. وقتی این اتفاق بیفتد جوش ایجاد میشود. اگر پوست مرتب تحت تأثیر این شرایط قرار بگیرد ممکن است دچار آکنه شوید.
آکنه شایعترین مشکل پوستی است. اگر چه آکنه خطرناک نیست اما اگر شدید باشد میتواند دردناک بوده و همچنین موجب پریشانی احساسی شود. آکنهای که روی صورت باشد میتواند روی اعتماد به نفس تأثیر منفی بگذارد و با گذشت زمان باعث جای زخم ماندگار شود.
درمانهای مؤثر زیادی برای آکنه وجود دارد که تعداد جوشها و احتمال ایجاد جای جوش را کاهش میدهد.
علائم آکنه:
آکنه تقریباً در همه جای بدن میتواند ایجاد شود اما معمولاً روی صورت، کمر، گردن و شانهها ایجاد میشود.
جوشها انواع مختلفی دارند. شناخت نوع جوش، کلید یک درمان موفق است.
جوشهای غیرالتهابی شامل جوشهای سرسیاه و سرسفید شایعترین انواع جوش هستند. این جوشها معمولا تورم ایجاد نمیکنند. جوشهای سرسیاه روی سطح پوست باز میشوند و در تماس با اکسیژن هوا ظاهر سیاه پیدا میکنند. جوشهای سرسفید زیر سطح پوست هستند و ظاهر سفید رنگ دارند.به جوشهای سرسفید و سرسیاه کومدون هم میگویند.
سایر انواع جوش:
جوشهای التهابی قرمز و متورم هستند و با احتمال بیشتری زخم ایجاد میکنند و شامل انواع زیر میشوند:
- پاپول: برآمدگیهای قرمز و کوچکی هستند که به دلیل عفونت یا التهاب فولیکولهای مو ایجاد میشوند.
- پوسچول: برآمدگیهای قرمز و کوچکی هستند که چرک دارند.
- ندول: تودههای سفت و معمولاً دردناکی در زیر سطح پوست هستند.
- کیست: تودههای بزرگ در زیر سطح پوست هستند که حاوی چرک هستند و معمولاً دردناکند.
مقاله ی مرتبط: شما میتوانید مقاله ای درباره جوش و معرفی محصول کمک کننده به رفع جوش را در اینجا بخوانید.
دلایل ایجاد آکنه:
آکنه زمانی ایجاد میشود که منافذ پوست با باکتریها، سلولهای مردهی پوست و چربی مسدود شود.
هرکدام از منافذ پوست دهانهی یک فولیکول است. فولیکول از مو و یک غدهی سباسه (چربی) ساخته شده است. غدهی چربی، سبوم (چربی) ترشح میکند که از طریق موها از منافذ خارج میشود و روی پوست قرار میگیرد. سبوم سطح پوست را نرم و مرطوب نگه میدارد. یک یا چند مشکل در این فرایند میتواند باعث ایجاد آکنه شود. آکنه وقتی رخ میدهد که:
- فولیکولها چربی زیادی تولید کنند.
- سلولهای مردهی پوست در منافذ تجمع پیدا کنند.
- باکتریها در منافذ تجمع و رشد کنند.
این مشکلات به ایجاد جوشها کمک میکنند. وقتی باکتری در منافذ مسدود شده رشد کند و چربی قادر به خروج نباشد، جوش ایجاد میشود.
ریسک فاکتورهای ایجاد آکنه:
بسیاری از مردم تصور میکنند خوراکیهایی مانند شکلات یا سیب زمینی سرخ کرده منجر به آکنه میشود، در حالیکه این ادعا هیچ پشتوانه علمی ندارد. ریسک فاکتورهای مشخصی برای ایجاد آکنه وجود دارد که عبارتاند از:
- تغییرات هورمونی ایجاد شده به دلیل بلوغ یا بارداری
- داروهای خاصی مانند قرصهای ضدبارداری یا کورتیکواستروئیدها
- رژیم غذایی سرشار از شکر یا کربوهیدرات مثل نان و چیپس
- والدینی که جوش داشتهاند
در سن بلوغ احتمال ایجاد آکنه خیلی بیشتر میشود. در این زمان تغییرات هورمونی میتوانند تولید چربی را تحریک کنند که منجر به آکنه میشود. جوشهای هورمونی مربوط به بلوغ معمولاً فروکش میکنند یا با افزایش سن بهبود پیدا میکنند.
آکنه شایع ترین مشکل پوستی است که اکثر افراد آن را تجربه میکنند اما بیشتر در نوجوانان و تحت تاثیر تغییرات هورمونی ایجاد میشود. آکنه میتواند خفیف (جوشهای سرسیاه و سرسفید)، متوسط (پاپولهای التهابی) یا شدید (ندول و کیست) باشد. نوع درمان آکنه به شدت آن بستگی دارد. در مقالهی بعد راجع به درمانهای مختلف آکنه توضیح میدهیم.